KESELAMATAN SEMASA DALAM BENGKEL

          Sebelum kita memasuki bengkel atau makmal maka perlukan kita mengetahui tentang keselamatan  di dalam bengkel atau makmal  tersebut.Di peringkat awal, pensyarah akan menerangkan peraturan  keselamatan kepada pelajar-pelajar. Peraturan keselamatan dalam bengkel haruslah dipelajari dari semasa-ke semasa. Ini adalah kerana kita akan mula bekerja dengan peralatan elektrik dan alatan elektronik . Sewaktu kita bekerja maka perlukan kita berwaspada bagi menggelakkan satu kejadian yang tidak diinginan berlaku. Punca-punca keselamatan yang berkaitan dengan alat-alat elektronik  ini , perlukan dikenali dan tabiat kerja yang baik serta selamat perlulah diamalkan selalu. Demikian juga bagi membolehkan semua kerja-kerja atau peralatan berkeadaan baik.

KESELAMATAN SEMASA MEMBUAT PROJEK

1.     Keselamatan adalah merupakan sesuatu yang paling penting di dalam melakukan sesuatu projek yang berkaitan elektrik dan elektronik .

2.     Semasa menjalankan kerja , para pelajar hendaklah mematuhi langkah-langkah keselamatan untuk mengelakkan daripada berlaku kemalangan ataupun kecederaan semasa  membuat projek.

3.     Semasa menjalankan kerja juga janganlah kita bersikap cuai atau tidak bekerjasama  kerana  buruk padahnya nanti.

 KESELAMATAN DIRI SENDIRI

1.       Perlindugan mata perlulah dijaga semasa  berada di tempat merbahaya , maka kita perlulah memakai  alat perlindugan mata.

2.       Kemaskan pakaian sebelum memulakan kerja , iaitu lengan baju yang panjang mesti digulung hingga ke atas siku.

3.       Gunakan kasut yang tertutup dan bertapak  getah semasa bekerja di dalam bengkel.

4.       Gunakan pakaian  pelindung seperti baju bengkel, apron dan sarung tangan apabila bekerja dengan bahan kimai.

5.       Elakkan berambut panjang , jika berambut panjang  maka mestilah diikat atau disepit supaya tidak menganggu sewaktu bekerja.

6.   Elakkan dari memakai perhiasan diri yang diperbuat daripada logam seperti jam,rantai emas, loket , cincin  dan lain-lain lagi.